Φόρτωση...

Αισθητική Επανορθωτική Οδοντιατρική
Στέλιος Χατζάκης • Χειρουργός Οδοντίατρος

Οδοντική Χειρουργική


Γιατί πρέπει να αντικατασταθούν τα σφραγίσματα μου;
Τα σφραγίσματα-αποκαταστάσεις των δοντιών μπορεί να έχουν διάρκεια ζωής πολλών ετών προτού χρειαστούν αντικατάσταση. Εν τούτοις, η συνεχής πίεση από την μάσηση  και το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να προκαλέσει φθορά, ρωγμές, θραύση, ή και απόπτωση ενός σφραγίσματος.

Τα σφραγίσματα που έχουν φθαρεί περιφερικά ή έχουν αποκολληθεί από την αδαμαντίνη του δοντιού αποτελούν μια πρόκληση για τα μικρόβια που προκαλούν την τερηδόνα. Αυτά τα μικρόβια που υπάρχουν στο σάλιο, σε συνδυασμό με σάκχαρα ή  άμυλο από τις τροφές, προκαλούν την δημιουργία οξέων. Τα μικρόβια διεισδύουν στους μικρούς χώρους μεταξύ του σφραγίσματος και του δοντιού. Αφού εγκατασταθούν εκεί δεν μπορούν να απομακρυνθούν με την οδοντόβουρτσα.

Η τερηδόνα μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται κατά μήκος των ορίων του σφραγίσματος.Η υποτροπή της τερηδόνας μπορεί να προκληθεί από κακή στοματική υγιεινή, κακή διατροφή, υποχώρηση των ουλών ή μειωμένη ροή σάλιου στο στόμα. Αν η υποτροπιάζουσα τερηδόνα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, προχωρά στη μαλακή οδοντίνη και κατόπιν στον πολφό του δοντιού που είναι το ζωντανό τμήμα του δοντιού. Αν ο κατεστραμμένος ή προσβεβλημένος πολφός δεν αφαιρεθεί, θα έχουμε φλεγμονή και νόσο του δοντιού και των ιστών που το περιβάλλουν.

Σήμερα η επιστήμη μας δίνει τη δυνατότητα να αντικαθιστούμε τα παλιά ή να κάνουμε νέα σφραγίσματα με τη χρήση laser χωρίς τροχό, χωρίς αναισθησία και φυσικά χωρίς πόνο! Και μάλιστα, επειδή το Laser Kavo προσφέρει και πολύ καλή αδροποίηση – κάτι που είναι απαραίτητο για ένα γερό και πολύ όμορφο άσπρο σφράγισμα – αυτό σημαίνει και πολύ μικρότερο σφράγισμα. Δηλαδή αφαιρούμε μόνο την τερηδονισμένη ουσία και κάνουμε το σφράγισμα, ενώ με τον παραδοσιακό τροχό πολλές φορές πρέπει να τροχίσουμε και γερό δόντι για να δώσουμε αυτό που λέμε σχήμα συγκράτησης και να κάνουμε χημική αδροποίηση για να κολλήσει το σφράγισμα. Και φυσικά να μην παραλείψουμε ότι ο ήχος του Laser δεν έχει καμιά  σχέση με τον ενοχλητικό ήχο του τροχού.

Το LASER KAVO που έχω στη κατοχή μου έχει ενσωματώσει και ένα δεύετερο διαγνωστικό LASER που μας δίνει απάντηση με σιγουριά για το αν αυτές οι καφέ κηλίδες που βρίσκονται στη μασητική επιφάνεια των πίσω δοντιών κυρίως, είναι τερηδόνα ή χρωστικές. Το σύστημα λειτουργεί ως εξής:

μία δίοδος λέιζερ παρέχει παλμικό φως, το οποίο κατευθύνεται προς το δόντι. Όταν το φως συναντήσει τερηδόνα, ακούγεται ένα ηχητικό σήμα και ακολούθως δίδονται κάποιες τιμές οι οποίες αξιολογούνται από ένα ηλεκτρονικό σύστημα στη μονάδα του λέιζερ.

Τα πλεονεκτήματα διάγνωσης της τερηδόνας με αυτό το σύστημα σε σχέση με την κλινική εξέταση του οδοντιάτρου, ή την ακτινογραφία, είναι ότι ακόμα και οι μικροσκοπικές αλλοιώσεις ανιχνεύονται σε πρώιμο στάδιο, διορθώνεται τοπικά το πρόβλημα και ο ασθενής δεν ακτινοβολείται. Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι τα λέιζερ δεν είναι πανάκεια και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την κλασική οδοντιατρική. Τα λέιζερ είναι απλά ο νέος ασφαλείς τρόπος να κάνουμε μία οδοντιατρική πράξη με καλύτερα αποτελέσματα, πιο άνετα, προσφέροντας υψηλότερης ποιότητας παροχές στους ενδιαφερόμενους.

Μπορούν τα λέιζερ να χρησιμοποιούνται στα παιδιά;
Στην παιδοδοντία τα λέιζερ βρίσκουν απόλυτη εφαρμογή αφού δε θα γνωρίσουν ποτέ στη ζωή τους τον τροχό. Δεν θ΄ακούν τον έντονο ήχο του τροχού στον οποίο όλοι έχουμε συνηθίσει .Το δόντι δεν δονείται, με αποτέλεσμα να μην πονάει. Επίσης σημαντικό πλεονέκτημα για τα παιδιά είναι το ότι πλέον μπορούν να κάνουν σφραγίσματα χωρίς ένεση.

Οι τακτικές εξετάσεις από τον οδοντίατρο έχουν ιδιαίτερη σημασία επειδή αυτές μπορεί να εντοπιστούν έγκαιρα τα σπασμένα ή τα μη άθικτα σφραγίσματα. Κατά την εξέταση του στόματος , ο οδοντίατρος διαπιστώνει κατά πόσον τα υπάρχοντα σφραγίσματα είναι άθικτα ή εμφανίζουν ρωγμές ή φθορά. Τα φθαρμένα σφραγίσματα πρέπει να αντικαθίστανται έγκαιρα προτού αρχίσει η εξέλιξη της τερηδόνας.Σε μερικές περιπτώσεις, η εκτεταμένη τερηδόνα γύρω από ένα παλαιό σφράγισμα μπορεί να μας αφήσει τελικά ελάχιστη ποσότητα οδοντικών ιστών μετά τον καθαρισμό της τερηδόνας. Τότε ίσως χρειαστεί, εφόσον το κρίνει σωστό ο οδοντίατρος, να αποκατασταθεί αυτό το δόντι με μια στεφάνη αντί για σφράγισμα.

Φροντίστε τα δόντια σας
Διατηρείστε τα δόντια σας και τα ούλα σας σε καλή κατάσταση με τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο και προγραμματισμένους καθαρισμούς. Να τα βουρτσίζετε 3 φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα. Επίσης να καθαρίζετε τα ενδιάμεσα μια φορά την ημέρα με νήμα ή με κάποιο άλλο μέσο μεσοδόντιου καθαρισμού ώστε να απομακρυνθούν τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα και στα οποία δεν μπορούν να φτάσουν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας. Να αναζητάτε τα προϊόντα στοματικής υγιεινής που είναι εγκεκριμένα από τους επίσημους επιστημονικούς φορείς γιατί αυτά σας εξασφαλίζουν ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ