Φόρτωση...

Αισθητική Επανορθωτική Οδοντιατρική
Στέλιος Χατζάκης • Χειρουργός Οδοντίατρος

Θεραπεία Περιοδοντίτιδας


Τι είναι η περιοδοντίτιδα; Ποιος είναι ο ορισμός;

H περιοδοντίτιδα είναι φλεγμονώδης νόσος των ούλων, μικροβιακής αιτιολογίας (συχνά) που αποτελεί τις περισσότερες φορές εξέλιξη της ουλίτιδας. Προσβάλει το σύνολο των ιστών του περιοδοντίου και προκαλεί απρόβλεπτη και ανισομερή καταστροφή του φατνιακού οστού. Φυσικά υπάρχουν και περιοδοντίτιδες οφειλόμενες σε γενικά νοσήματα ή σε λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα και τα σημάδια που πρέπει να δω;
Η κλινική εικόνα της περιοδοντικής νόσου περιλαμβάνει κάποια σημάδια και συμπτώματα, τα βασικότερα από αυτά είναι:

1) ύπαρξη περιοδοντικών θυλάκων

2) παρουσία αυξημένης κινητικότητας των δοντιών

3) «μετανάστευση» των δοντιών, μετακίνησή τους από την αρχική τους θέση

4) απώλεια φατνιακού οστού

5) απώλεια πρόσφυσης των ούλων

6) αιμορραγία

7) περιοδοντικά αποστήματα

8)Κακοσμία του στόματος

 

Συνδέετε η περιοδοντίτιδα με την ηλικία; Από ποια ηλικία και μετά εμφανίζεται συχνότερα;
Σύμφωνα με τη σύγχρονη κατηγοριοποίηση της περιοδοντικής υπάρχουν μορφές περιοδοντικής νόσου οι οποίες εμφανίζονται σε νεαρές ηλικίες, όπως η προεφηβική και η εφηβική περιοδοντίτιδα. Γενικά, ίσως αυθαίρετα να μπορούσαμε να πούμε ότι από την ηλικία των 40 ετών και ξεκινάει η εμφάνιση της περιοδοντικής νόσου να είναι πιο συχνή. Θα ήταν ανεύθυνο να πούμε ότι η εμφάνιση της περιοδοντικής νόσου εξαρτάται από την ηλικία. Η εμφάνισή της εξαρτάται από πολλά πράγματα όπως ύπαρξη γενικού νοσήματος, κληρονομικότητα, κάπνισμα, τοπικός παράγων, χρόνια ουλίτιδα και άλλα.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της περιοδοντίτιδας;
Οι επιπτώσεις της περιοδοντικής νόσου είναι ουσιαστικά τα σημάδια της (βλέπε παραπάνω). Το πιο θορυβώδες για τους ασθενείς είναι απώλεια κάποιων δοντιών που βρίσκονται σε καταληκτικό στάδιο. Επίσης, από αισθητικής άποψης οι υφιζήσεις και οι απώλεια των μεσοδόντιων θηλών είναι καταστάσεις που δεν μπορούν στην πλειοψηφία τους να διορθωθούν. Επιπλέον η κινητικότητα των δοντιών και η ευαισθησία που αποκτούν στο κρύο και στο ζεστό είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά συμβάματα.

Υπάρχουν στάδια στην περιοδοντίτιδα;
Είναι όλα αντιμετωπίσιμα στο οδοντιατρείο σας;

Στους περισσότερους ασθενείς η περιοδοντική νόσος έχει αργή εξέλιξη. Ένας ασθενής με χρόνια ουλίτιδα σίγουρα έχει αρκετές πιθανότητες να μετακυλήσει σε ασθενή με περιοδοντική νόσο. Ασθενής με γενικά νοσήματα ή ασθενείς που στην οικογένειά τους έχει υπάρξει βαρύ κρούσμα περιοδοντικής νόσου σίγουρα είναι στην ομάδα υψηλής επικινδυνότητας. Η περιοδοντική νόσος είναι εύκολα ανιχνεύσιμη από τον οδοντίατρο μετά από μια προσεκτική κα ενδελεχή κλινική εξέταση, θλιψη, υπέρταση.


Ποιες είναι οι αιτίες, που οφείλετε η περιοδοντίτιδα και πώς την αντιμετωπίζουμε;

Η συντριπτική πλειονότητα των περιοδοντικών νόσων προκαλείται από μικροοργανισμούς. Η μικροβιακή πλάκα αποτελεί το βασικό και πρωταρχικό αίτιο!

 

Υπάρχει περίπτωση να χρειαστώ επέμβαση ή κάποιο χειρουργείο στο στόμα μου;

Συχνά, ιδίως όταν μια περιοδοντική νόσος χαρακτηρίζεται ως προχωρημένη, πέρα από τη συντηρητική θεραπεία χρειάζεται βαθύτερη προσέγγιση. Παλαιότερα το μόνο όπλο μας μετά τη συντηρητική θεραπεία ήταν η χειρουργική απόξεση των θυλάκων (σκίσιμο ράψιμο των ούλων). Πλέον, με τη πρόοδο της επιστήμης ένα μεγάλο ποσοστό χειρουργείων έχει αντικατασταθεί με μια σχεδόν ανώδυνη θεραπεία με ειδικά laser.

 

Θεραπεύεται η περιοδοντίτιδα.

Δυστυχώς η περιοδοντίτιδα είναι μια ασθένεια η οποία δεν ιάεται όμως αναχαιτίζεται.

Με τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας αυτό που πετυχαίνουμε είναι να σταθεροποιήσουμε την εξέλιξη της νόσου και από ενεργή να την μετατρέψουμε σε ανενεργή και να σώσουμε τα δόντια μας.

Δυστυχώς, «μια φορά περιοδοντίτιδα σημαίνει πάντα περιοδοντίτιδα» το γεγονός όμως ότι με διαφορα μέσα και κυρίως με την χρήση των Lasers μπορούμε να την κρατήσουμε (στάσιμη-ανενεργή) παρ’ όλες τις εξάρσεις που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια των ετών, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να υπογραμμίσουμε την αναγκαιότητα των τακτών επισκέψεων στον οδοντίατρό μας μετά το πέρας της περιοδοντικής θεραπείας για την καλύτερη και πιο μακροχρόνια διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

 

Μπορεί η θεραπεία να γίνει μόνο με laser ; ή πρέπει οπωσδήποτε να γίνει χειρουργική απόξεση;

Με τη βοήθεια του laser πετυχαίνουμε τη μέγιστη δυνατή αντισηψία όμως θα ήταν άτοπο να χρησιμοποιηθεί χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει σχολαστικός καθαρισμός αφού η τρυγία (πέτρα) είναι αυτή που περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό μικροβίων.

Τα τελευταία επιστημονικά πρωτόκολλα προτείνουν υποουλικές αποξέσεις κυρίως με ξέστρα υπερήχων για να είναι μια θεραπεία πιο φιλική στα δόντια και όχι με τον γνωστό παλιό χειρουργικό επώδυνο τρόπο που έκανε με το πέρας της θεραπείας τα ούλα του ασθενή να συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο.

Στο ιατρείο μου γίνονται θεραπείες Περιοδοντίτιδας με Laser από το 2006 προσφέροντας θεαματικά αποτελέσματα μόνο με την χρήση ενός πρίσματος, χωρίς την ανάγκη χειρουργικών εργαλείων και ραμμάτων.Στην κατοχή μου έχω Laser από τις 3 κορυφαίες κατασκευάστριες εταιρίες στο οδοντιατρικό Laser όπως είναι η FOTONA η Γερμανική KAVO και η Αμερικανική BIOLASE. Τα Laser που χρησιμοποιώ στο ιατρείο μου είναι η τελευταία λέξη στην οδοντιατρική επιστήμη. Τα προαναφερθείσα Laser ενσωματώνουν και δεύτερο διαγνωστικό LASER, που εντοπίζει μόνο του την υποουλική τρυγία και δίνει αυτόματα την εντολή στο κυρίως LASER να την αφαιρέσει. Και εκτός από την αφαίρεση της υποουλικής τρυγίας, έχουμε και την άμεση αποστείρωση του θυλάκου, κάτι που καμία συμβατική μέθοδος δεν μπορεί να προσφέρει.

Με επιλεκτική αυτόματη ανίχνευση καταστρέφονται τα βακτήρια σε δευτερόλεπτα, ακόμα και από τις πιο βαθειές τσέπες μεταξύ δοντιών και ούλων.

 

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Υγειής ρίζα - Τσιμέντο - Συνδετικός ιστός παραμένουν ανέπαφα. Σ' αυτήν την εξαιρετικά ήπια θεραπεία.

 

Οι ασθενείς με ουλίτιδα - περιοδοντίτιδα που δέχονται θεραπεία με Laser(σύμφωνα με πάνω από 1680 κλινικές μελέτες παγκοσμίως εμφανίζουν στοιχεία νέας επιθηλιακής πρόσφυσης,νέου συνδετικού ιστού και αναγέννηση των περιοδοντικών ιστών που καλύπτουν την ρίζα σε 20 ημέρες μόνο από την έναρξη της θεραπείας.

 

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του Laser λοιπόν είναι η ταχύτερη και μεγαλύτερη αναπλαστική του δράση σε σχέση με τα συμβατικά χειρουργικά εργαλεία. Για παράδειγμα, αν κάνουμε μια τομή με ένα Laser και δίπλα της μια δεύτερη ίδια τομή με ένα νυστέρι, η πρώτη σε 2 ημέρες θα είναι όπως θα είναι η δεύτερη μετά από 2 εβδομάδες χωρίς κακοποίηση και υποχώρηση των ούλων..πολύ πιο ανώδυνα και χωρίς να αφήσει ουλή..και το σημαντικότερο με πραγματικά σίγουρα αποτελέσματα.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ