Φόρτωση...

Αισθητική Επανορθωτική Οδοντιατρική
Στέλιος Χατζάκης • Χειρουργός Οδοντίατρος

Προσθετική


Τί είναι η Προσθετική;

Η Προσθετική είναι ο τομέας της Οδοντιατρικής που ασχολείται με την αποκατάσταση των ελλειπόντων δοντιών και την εξισορρόπηση της σύγκλεισης, προσφέροντας ένα μακροπρόθεσμα σταθερό και λειτουργικό αποτέλεσμα. Σε ποιές περιπτώσεις είναι αναγκαία;

Παρ' όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει με την προληπτική οδοντιατρική για τη διατήρηση των φυσικών δοντιών για όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, η απώλειά τους λόγω τερηδόνας ή περιοδοντικής νόσου εξακολουθεί να προβληματίζει τον σύγχρονο άνθρωπο.

Η μερική ή ολική απώλεια των φυσικών δοντιών δημιουργεί την επιτακτική ανάγκη αναπλήρωσής τους με τεχνητά, ώστε να μην επηρεάζεται η ποιότητα ζωής του ανθρώπου.  

Τί περιλαμβάνει;
Η Προσθετική εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις μερικής ή ολικής απώλειας των φυσικών δοντιών, αλλά και σε περιπτώσεις όπου η αισθητική παρέμβαση είναι επιθυμητή.

Περιλαμβάνει:


• Όψεις

• Στεφάνες (θήκες)

• Ζιρκόνιο – Γαλβάνο - Πορσελάνη

• Γέφυρες

• Μερικές οδοντοστοιχίες

• Ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες)

• Εμφυτεύματα


Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές ανάγκες, για αυτό και μόνο ο Οδοντίατρός σας μπορεί να αποφασίσει το ιδανικό σχέδιο θεραπείας για την περίπτωσή σας. Ο προ-προσθετικός σχεδιασμός περιλαμβάνει ακτινογραφίες και διαγνωστικό κέρωμα (πρόπλασμα του τελικού αποτελέσματος).

Ζιρκόνιο
Η λέξη «ζιρκόνιο» ίσως να σας φέρνει στο μυαλό αυτά τα μικρά λαμπερά πετραδάκια που μοιάζουν με τα διαμάντια. Δεν πρόκειται να μιλήσουμε όμως για τα διαμαντάκια που κολλάνε κάποιοι στα δόντια αλλά για μία νέα τεχνική, που άρχισε προσφάτως να εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σχετίζεται κυρίως με την κατασκευή της στεφάνης των δοντιών.Παρόλο που προσφάτως άρχισε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα, η τεχνική του ζιρκονίου χρησιμοποιείται στις Η.Π.Α. από τη δεκαετία του '90. με θεαματικά αποτελέσματα.

Μέχρι σήμερα, η στεφάνη των δοντιών φτιάχνονταν από μέταλλο και καλύπτονταν από πορσελάνη, δίνοντας ένα σχετικά καλαίσθητο αποτέλεσμα. Το μέταλλο, όμως, έχει κάποια μειονεκτήματα, και κυρίως μακροπρόθεσμα.

Μερικά από τα μειονεκτήματα αυτά είναι η ευαισθησία που αποκτούν τα ούλα, η βάση της στεφάνης που μαυρίζει με τον καιρό, η τοποθέτησή της που κάποιες φορές είναι επώδυνη, ο πολλαπλασιασμός των βακτηριδίων, το μη βιοσυμβατό υλικό της, με λίγα λόγια η μεταλλική στεφάνη είναι επιβλαβής για τον οργανισμό.

Το ζιρκόνιο έρχεται να αντικαταστήσει, λοιπόν, το μέταλλο, αλλά επικαλύπτεται και αυτό με μία ειδική πορσελάνη, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο φυσικό. Και είναι φυσικό γιατί, αντίθετα με το μέταλλο, το οξείδιο του ζιρκονίου, που χρησιμοποιείται, έχει λευκό χρώμα, επιτρέπει στο φως να περάσει μέσα από την πορσελάνη, χωρίς τίποτα να μαρτυράει ότι υπάρχει στεφάνη.

Επιπλέον, το ζιρκόνιο δεν καταστρέφεται, επομένως δεν υπάρχει φόβος αλλοίωσης του χρώματός του ή οποιαδήποτε άλλη επιπλοκή μακροπρόθεσμα.Ένα ακόμα συν του ζιρκονίου είναι η αντοχή του, επομένως η στεφάνη αντέχει για πάρα πολλά χρόνια και επιτρέπει την κατασκευή γέφυρας σε πολλά περισσότερα δόντια, αλλά και η βιοσυμβατότητά του.

Ο οργανισμός δέχεται πλήρως το ζιρκόνιο, καθώς προέρχεται από αυστραλιανή άμμο ζιρκονίου, καθαρισμένη και επεξεργασμένη, ώστε να προκύψει ένα υλικό το οποίο θα είναι το πλέον ενδεδειγμένο για αυτή τη χρήση, δεν θα προκαλεί φλεγμονές στους γύρω ιστούς και δεν θα διασπείρει βλαβερές ουσίες στον οργανισμό.

Τέλος, εάν η τοποθέτηση μίας μεταλλικής στεφάνης μπορεί να αποδειχτεί επώδυνη, διότι θα πρέπει να τοποθετηθεί βαθειά μέσα στο ούλο για να μην φαίνεται, η στεφάνη από ζιρκόνιο τοποθετείται στην επιφάνεια των ούλων, και έτσι τα τελευταία δεν αποκτούν ευαισθησία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ